dilluns, 9 de febrer del 2015

Una pila de parts i de xais!


Espai bombeta, on mimem els xais més dèbils

El passat divendres 30 de gener va parir la primera ovella i amb poc més d'una setmana ja n'han parit unes 40 més. I ja tenim uns 75 xais al corral. En total n'han de parir 93. Quina passada... i quina feinada!

La veritat és que no esperàvem un baby boom tan de cop però val a dir que l'efecte mascle que fem per prenyar-les ha anat matemàtic. El 6 de setembre passat vàrem ajuntar els 2 marrans al corral (amb les ovelles) i just una setmana abans dels 5 mesos de gestació hem començat els parts. Clavat.

Els dos marrans, uns campeons!

Com es pot deduir pel número de parts i de xais, hem tingut molts parts dobles i algun de triple. És curiós com tot i que sortim a pasturar (a un camp de davant del corral) les ovelles prefereixen parir dins del corral. De moment està anant tot molt bé, pocs parts han sigut difícils i quasi no ha calgut intervenir.

Aquest any repetirem una pràctica que ja vàrem fer l'any passat i va anar molt bé. Les ovelles que tenen més d'un xai - després d'una o dues nits amb la mare per assegurar que beuen el calostre – fem una tria. Deixem el xai més guapo/a amb la mare que es cuidarà de criar-lo i els altres els alletem nosaltres, amb la llet de la munyida matinal (de fet de moment al vespre no munyim perquè els xais que estan amb les mares ja les munyen prou!). Així assegurem que el xai que va amb la mare va de conya i que el braguer de la mare no pateix tant com si dues o tres cries l'estiguessin xumant tot el dia. En la majoria de casos, aquestes són xaies que ens quedarem per fer la reposició de les nostres ovelles.

Els xais que alletem nosaltres, com que veuen llet 3 cops al dia, també pugen preciosos. Encara que el destí d'aquests sovint serà un altre: alguns a l'escorxador i d'altres seran per pastors que ens han demanat xaies pel ramat.

Xaies pasturant davant del corral amb les mares

En Nil, ajudant-nos a alletar xais.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada