Aquest hivern hem tingut
la oportunitat de tancar una mica més els cicles del nostre ramat d’ovelles.
Tota l’herba que mengem
és de les nostres terres, i l’ordi d’enguany el comprarem a en Manel Macià de
la Teularia de Corcó (de Manlleu), que està certificat ecològic.
Ens faltava alguna
lleguminosa per aportar la proteïna que les ovelles necessiten en l’època
productiva (mentre munyim). Tots els pinsos comercials solen incorporar soja
per aportar proteïna, una soja que majoritàriament bé de l’altra punta del món,
on es planta aquesta soja pel bestiar d’occident deixant a molts sud-americans
sense terra per fer el seu propi menjar. Per això ens interessa trobar una font
de proteïnes local, a petita escala, i de cultiu ecològic. Nosaltres fins ara
hem comprat pèsol ecològic (de Catalunya o Aragó) que barregem amb ordi per complementar
l’alimentació de les ovelles que es munyen.
El favó que hem sembrat al Mas Vinyoles (St. Pere Torelló) |
Recentment la
cooperativa d’inserció laboral Sambucus ens ha cedit algunes terres que no
cultivava al mas Vinyoles, a Sant Pere de Torelló. A més a més ja estan certificades
com a producció ecològica. Aquestes terres ens serviran enguany per fer-hi favó.
El favó és una lleguminosa, que fa una mena de faves petites, no gaire més
grans que un pèsol, aptes per el bestiar. És una planta una mica més rústica
que el pèsol, no tant delicada, i que també aporta molta proteïna.
A més a més la finca és
a només 5 km de Barneres i potser la podrem pasturar durant la tardor, quan ja
no munyim, i el bosc de Vinyoles estigui ple d’aglans.
En total, els del
Serradet de Barneres aquest any gestionem prop de 10 Ha, la qual cosa suposa
una gran responsabilitat. 10 ha d’aquest nostre món, que tenim l’oportunitat de
gestionar no només en termes monetaris
(que també), sinó aprofitant els
rostolls i el bosc de la finca per alimentar el bestiar, vetllar per la
fertilitat dels sòls i la diversitat de cultius, i aprendre de l’experiència
agrícola per tal de treure el fruit de
la terra gastant el mínim combustible fòssil possible.
De moment nosaltres ja
hem fet la feina de preparar el terreny i sembrar (900 Kg de favó).
Ara
esperarem que l’escalfor del sol, l’aigua de la pluja i la fertilitat del sòl,
la veritable riquesa que tenim, ens regalin una bona collita.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada