dimarts, 24 de febrer del 2015

Favó al mas Vinyoles (St. Pere de Torelló)



Aquest hivern hem tingut la oportunitat de tancar una mica més els cicles del nostre ramat d’ovelles.

Tota l’herba que mengem és de les nostres terres, i l’ordi d’enguany el comprarem a en Manel Macià de la Teularia de Corcó (de Manlleu), que està certificat ecològic.

Ens faltava alguna lleguminosa per aportar la proteïna que les ovelles necessiten en l’època productiva (mentre munyim). Tots els pinsos comercials solen incorporar soja per aportar proteïna, una soja que majoritàriament bé de l’altra punta del món, on es planta aquesta soja pel bestiar d’occident deixant a molts sud-americans sense terra per fer el seu propi menjar. Per això ens interessa trobar una font de proteïnes local, a petita escala, i de cultiu ecològic. Nosaltres fins ara hem comprat pèsol ecològic (de Catalunya o Aragó) que barregem amb ordi per complementar l’alimentació de les ovelles que es munyen.

El favó que hem sembrat al Mas Vinyoles (St. Pere Torelló)

Recentment la cooperativa d’inserció laboral Sambucus ens ha cedit algunes terres que no cultivava al mas Vinyoles, a Sant Pere de Torelló. A més a més ja estan certificades com a producció ecològica. Aquestes terres ens serviran enguany per fer-hi favó. El favó és una lleguminosa, que fa una mena de faves petites, no gaire més grans que un pèsol, aptes per el bestiar. És una planta una mica més rústica que el pèsol, no tant delicada, i que també aporta molta proteïna.

En Pere de Camporat, sembrant-nos el favó. Bellmunt i el Puigsacalm a l'horitzó.

A més a més la finca és a només 5 km de Barneres i potser la podrem pasturar durant la tardor, quan ja no munyim, i el bosc de Vinyoles estigui ple d’aglans.

En total, els del Serradet de Barneres aquest any gestionem prop de 10 Ha, la qual cosa suposa una gran responsabilitat. 10 ha d’aquest nostre món, que tenim l’oportunitat de gestionar no només en termes  monetaris (que també),  sinó aprofitant els rostolls i el bosc de la finca per alimentar el bestiar, vetllar per la fertilitat dels sòls i la diversitat de cultius, i aprendre de l’experiència agrícola per tal de  treure el fruit de la terra gastant el mínim combustible fòssil possible.

De moment nosaltres ja hem fet la feina de preparar el terreny i sembrar (900 Kg de favó). 

Ara esperarem que l’escalfor del sol, l’aigua de la pluja i la fertilitat del sòl, la veritable riquesa que tenim, ens regalin una bona collita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada