Així és, els formatges madurats de El
Serradet de Barneres finalment arriben als mercats. Després de 5-6
mesos de madurar-los a la nostra formatgeria i d'haver-los elaborat
allà mateix amb la llet crua de les nostres ovelles arriba el moment
de portar-los als mercats. Un moment que nosaltres esperàvem amb
candeletes.
Aquest dilluns, al mercat Km.Osona de Manlleu |
La veritat és que per ser la nostra
primera fornada de formatges madurats (després de les proves de
l'any passat) estem contents i il·lusionats. Sempre es pot millorar
però els formatges que de moment van sortint ens semblen prou bons.
Són formatges grans, tipus Tomme,
d'uns 4kg de pes que venem a porcions a granel, a talls.
La llet d'aquests formatges és de 6
mesos endarrere, quan començava la pastura de primavera, així que
és com assaborir un viatge en el temps. I mica en mica, anem
avançant i portem formatges dels mesos següents, sempre respectant
aquests 5-6 mesos de maduració. Això ens permetrà seguir anant
als mercats setmanals oferint aquest formatge durant els mesos que no
tindrem llet, que estan apunt d'arribar.
Durant la tardor, amb els dies més
curts, les ovelles canvien els cicles hormonals. Aprofitant
l'avinentesa ajuntem els marrans – els mascles - al ramat (ja que
la resta de l'any viuen a part) i així prenyen les ovelles i podem
tornar a tenir xais i llet per la temporada següent, a partir del
febrer-març. Aquest any hem ajuntat els marrans amb la resta del
ramat el 5 de setembre, 5 mesos després, si tot va bé, començarem
l'època de parts.
Recuperant la cançó de l'Ovidi
Monllor, ha arribat "el dia que durarà anys" (o mesos, en aquest cas),
en què els formatges madurats seran la nostra única oferta per fer
mercats durant l'hivern. En el dia que durarà anys, braços lliures i boques i mans.
Si voleu formatges, ja ho sabeu: veniu a veure'ns als mercats.
La sala de maduració de El Serradet de Barneres |
Esperem que us agradin perquè en tenim uns quants!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada