dimarts, 16 de setembre del 2014

Arriben el formatges madurats d'ovella!

Així és, els formatges madurats de El Serradet de Barneres finalment arriben als mercats. Després de 5-6 mesos de madurar-los a la nostra formatgeria i d'haver-los elaborat allà mateix amb la llet crua de les nostres ovelles arriba el moment de portar-los als mercats. Un moment que nosaltres esperàvem amb candeletes.

Aquest dilluns, al mercat Km.Osona de Manlleu

La veritat és que per ser la nostra primera fornada de formatges madurats (després de les proves de l'any passat) estem contents i il·lusionats. Sempre es pot millorar però els formatges que de moment van sortint ens semblen prou bons.

Són formatges grans, tipus Tomme, d'uns 4kg de pes que venem a porcions a granel, a talls.
La llet d'aquests formatges és de 6 mesos endarrere, quan començava la pastura de primavera, així que és com assaborir un viatge en el temps. I mica en mica, anem avançant i portem formatges dels mesos següents, sempre respectant aquests 5-6 mesos de maduració. Això ens permetrà seguir anant als mercats setmanals oferint aquest formatge durant els mesos que no tindrem llet, que estan apunt d'arribar.

Durant la tardor, amb els dies més curts, les ovelles canvien els cicles hormonals. Aprofitant l'avinentesa ajuntem els marrans – els mascles - al ramat (ja que la resta de l'any viuen a part) i així prenyen les ovelles i podem tornar a tenir xais i llet per la temporada següent, a partir del febrer-març. Aquest any hem ajuntat els marrans amb la resta del ramat el 5 de setembre, 5 mesos després, si tot va bé, començarem l'època de parts.

Recuperant la cançó de l'Ovidi Monllor, ha arribat "el dia que durarà anys" (o mesos, en aquest cas), en què els formatges madurats seran la nostra única oferta per fer mercats durant l'hivern. En el dia que durarà anys, braços lliures i boques i mans.

Si voleu formatges, ja ho sabeu: veniu a veure'ns als mercats. 


La sala de maduració de El Serradet de Barneres
Esperem que us agradin perquè en tenim uns quants!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada