dimarts, 11 de novembre del 2014

Reflexions d'"Una granja pel futur?"



No us podeu perdre el vídeo “Una granja per el futur?”


En aquests primers anys de funcionament, de viure el dia a dia d’una finca ramadera, i de veure el funcionament  general de l’agricultura i la ramaderia, no podem deixar de constatar amb preocupació la gran dependència que tenim dels combustibles fòssils.  Ja ho sabiem, però ara ho  vivim de més aprop.
El model ramader indústrial de la comarca d’Osona, i de Catalunya en general, és totalment depenent d’energia forània.  Es perd la figura del pagès, com a element que treballa una finca per treure’n uns fruits  saludables per els pobles veïns.  Ara tenim ramaders, subeditats a l’agroindústria,  que transformen un seguit de productes que venen de fora (energía, pinso, genética, coneixements, maquinària), en una mercadería competitiva que s’ha d’exportar  fins a l’altra punta del món. Aquest model és extremadament frágil (puig depen d’energia barata i de fora), ha acabat amb la pagesia, provoca contaminació global i local, aconsegueix productes i dietes poc saludables, i ha acabat amb la biodiversitat dels ecosistemes i amb la fertilitat dels sòls.
Des del Serradet de Barneres sempre hem tingut clar que  volem  un model de ramaderia diferent, amb benestar animal de veritat, que cerca la qualitat del producte, la comercialització propera, i una mica de sentit comú en tot el cicle. En quatre anys hem reduit molt la dependència del petroli apostant per prats artíficials i diversitat d’espècies en les nostres pastures, però encara no som enlloc. Hem d’explorar i aprendre moltes coses per anar essent cada cop menys depenents de recursos de fora de la finca, sobretot recursos fòssils que venen de lluny  i són causa de guerra, sofriment i contaminació.
Durant aquest segle viurem molts canvis  en termes d’energia, és a dir, en els fonaments mateixos de la civilització occidental, i lluny de caure en catastrofismes o nostalgies per tornar al passat, ens apassiona el repte de poder treballar en les alternatives de futur que han de ser, ben aviat, el nostre present.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada