dijous, 26 de setembre del 2013

Diari de pastor


24 de setembre de 2013

El sol pica fort i ja són les 5 de la tarda, aquest final de setembre està sent molt calurós. -La calor que no ha fet a l'estiu la farà ara!-. Ja pateixo per l'ufals i el raigrass que vàrem sembrar la setmana passada. Necessitem al menys un petit ruixat per assegurar el menjar que haurem de fer allargar tot l'hivern. Aquest any també hem sembrat tres quarteres de naps per pasturar.

Bé, la foto és de més al capvespre...

Amb aquesta calor les ovelles no s'estenen pel camp, murrien. S'apiloten i es mouen com un bloc, totes juntes buscant l'ombra entre elles, i mengen poc. Això m'emprenya, -Ja són les 5 collons! Mengeu que hi ha prou herba al camp-. L'estiu ha set increïble, amb tanta pluja els camps a finals d'agost eren sorprenentment verds, arrebossats del blat i l'ordi que la "cossetxadora" no va recollir i les pluges van fer germinar. Hem engreixat les ovelles de valent, i ja ha anat bé, hem tirat els marrans a mitjans de setembre i em penso que s'hauran cobert totes de cop.

Jo i els dos gossos, en Sam i en Pum, ens ho mirem tot des de l'ombra, en un racó alçat del camp. Amb un crit envio en Sam a apartar les ovelles cap a una vora plena de blets i didorta, a veure si s'animen i comencen a menjar. El canvi els ha anat bé, i el sol va baixant, sembla que finalment s'estenen per tot el camp i comencen a menjar amb passió l'herba que l'estiu passat vàrem trobar tant a faltar. -Perfecte! Fins i tot podré llegir una estona.- En Sergi m'ha passat un treball que han fet els Veterinaris Sense Fronteres sobre els beneficiaris de les subvencions de la PAC (Política Agrària Comuna) a l'Estat Espanyol. Em resulta gairebé increïble quan veig la llista dels “pagesos” que més ajudes reben (milions d'euros cada any), perquè tot són grans empreses agroalimentàries, marques de supermercats, o grans terratinents. En el lloc 29 hi veig un nom conegut, és un gran escorxador que queda just darrera la carena. Patel SA, va rebre 826.055,66 Euros de l'administració europea l'any 2011. Mata milers de porcs cada dia, exporta sobretot a Europa i a la Xina, i a finals d'any reperteix dividents entre els accionistes. -Quins collons!-

Per la carretera, que ara em queda a uns 400 metres, no paren de passar camions carregats de pinso i cubes plenes de purí. També algun camió de porcs cap a l'escorxador. De pagesos gairebé no en queda cap, però l'agroindústria del porc s'ha fet enorme. Se'm fa un nus a l'estómac. Les ovelles es van acostant a poc a poc, se les veu tant tranquil·les i felices. Estic content, el meu cor sap que fem una cosa important de debò.

Xevi Crosas
El Serradet de Barneres, Sant Martí Sescorts (L'esquirol)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada