divendres, 30 d’agost del 2013

Escurant els fems del corral

Gràcies a les pluges abundants d'aquest juliol i agost els camps encara estan ben verds. Els camps d'ordi i blat, un cop segats hi ha un rebrots impressionats! Així que els rostolls d'enguany estan essent ben profitosos i ens permeten que de moment seguim fent llet i poguem seguir fent un parell de mercats venent els nostres làctics.

D'altra banda, a aquestes alçades, ja estem pensant en barrejar marrans. Cosa que serà a mitjans de setembre. Quan progressivament el ramat s'anirà eixugant. De fet, a dia d'avui ja només munyim unes quaranta ovelles, de la seixantena que estàvem munyint fa un parell de mesos.

Per cert, al Serradet de Barneres hem acollit un nou cadell de gos pastor: en Pum (com el gos d'en Massagran). A veure si en Pum serà tan espavilat com en Sam, que serà el seu mestre i referent.

Passant a temes més prosaics, resulta que quan tens un corral i bestiar hi ha una tasca molt important i que tard o d'hora sempre toca fer: escurar el corral. És a dir, treure la barreja de fems i palla que s'acumula al terra del corral i que sinó es fés de tant en tant, podria arribar a tocar el sostre. Tot i que les ovelles surten cada tarda a pasturar, encara no les hem ensinistrat a cagar només a fora ;)  i amb les estones que es passen al corral (nits i matins) déu ni do la merda que fan! 

En el nostre cas però, tenim la sort que en Jaume de Barneres ens dóna un cop de mà amb el tractor. De fet, més aviat són ell i el tractor els que fan la feina i nosaltres ajudem. Temps enrera (i encara avui en alguns casos) era una tasca que es feia a mà, a cops de pala i de carretons cap al femer: una feina dura i pesada.

Amb un matí n'hem tingut prou per escurar tot el corral i escampar els fems pels camps davant del corral. Un camp que aviat el sembrarem de nou i així estarà força adobat.

A continuació podeu veure algunes fotos de com en Jaume recull amb el tractor nou i escampa fems amb el remolc d'escampar fems i el tractor vell. Tota una relíquia que encara funciona i bé que va!


En Jaume escurant el corral amb el tractor nou
Buidant la pala, tot carregant el remolc
I finalment, escampant els fems amb al tractor vell.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada