dijous, 8 d’octubre del 2015

La tardor arriba i s'acaben els frescos

Al Serradet de Barneres vivim molt intensament les estacions de l’any, que marquen el cicle de la terra i del bestiar. Això condiciona també la nostra producció.

Molts dels nostres clients ja saben que amb l’arribada de la tardor deixem de munyir, engeguem els marrans i prenyem les ovelles pensant ja en la propera temporada. La tardor és ideal per a prenyar les ovelles, puig el setembre sol ser abundant en herba per menjar, i amb l’escurçament del dia s’activen de forma natural les hormones que faran que les ovelles “vagin de marrà”.

Temps perquè reposin les ovelles, i perquè reposem nosaltres, que ja no munyim i no podem elaborar frescos. Temps per planificar la temporada vinent, reparar coses, i tenir més estones per nosaltres.
Però tranquils que no ens deixem de veure! Des de finals d’estiu venim al mercat amb l’autèntic “serradet de Barneres”, el formatge típic serrat d’ovella, una peça de 4-5 kg de pes amb sis mesos de maduració que venem a granel. Un formatge amb molt de caràcter, que anem millorant any a any, i que com tots els bons formatges és fet amb llet crua d’ovella, per conservar al màxim les propietats i característiques de la llet.



Finalment la terra també fa el seu procés. Els camps de falç fan la última brotada abans de l’hivern, les herbes permanents tampoc produiran gaire d’aquí a uns dies. En canvi el raygrass ja ha nascut, i és molt important que creixi per assegurar-nos mejar per l’hivern. Mentrestant al mas Vinyolas hem preparat la terra, que el favó de l’any passat ha deixat abonada, per sembrar-hi ordi a principis de novembre.


(Aquí va una foto del ray grass que neix, a veure si demà la fem!)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada