Al
Serradet de Barneres vivim molt intensament les estacions de l’any,
que marquen el cicle de la terra i del bestiar. Això condiciona
també la nostra producció.
Molts
dels nostres clients ja saben que amb l’arribada de la tardor
deixem de munyir, engeguem els marrans i prenyem les ovelles pensant
ja en la propera temporada. La tardor és ideal per a prenyar les
ovelles, puig el setembre sol ser abundant en herba per menjar, i amb
l’escurçament del dia s’activen de forma natural les hormones
que faran que les ovelles “vagin de marrà”.
Temps
perquè reposin les ovelles, i perquè reposem nosaltres, que ja no
munyim i no podem elaborar frescos. Temps per planificar la temporada
vinent, reparar coses, i tenir més estones per nosaltres.
Però
tranquils que no ens deixem de veure! Des de finals d’estiu venim
al mercat amb l’autèntic “serradet de Barneres”, el formatge
típic serrat d’ovella, una peça de 4-5 kg de pes amb sis mesos de
maduració que venem a granel. Un formatge amb molt de caràcter, que
anem millorant any a any, i que com tots els bons formatges és fet
amb llet crua d’ovella, per conservar al màxim les propietats i
característiques de la llet.
Finalment
la terra també fa el seu procés. Els camps de falç fan la última
brotada abans de l’hivern, les herbes permanents tampoc produiran
gaire d’aquí a uns dies. En canvi el raygrass ja ha nascut, i és
molt important que creixi per assegurar-nos mejar per l’hivern.
Mentrestant al mas Vinyolas hem preparat la terra, que el favó de
l’any passat ha deixat abonada, per sembrar-hi ordi a principis de
novembre.
(Aquí va una foto del ray grass que neix, a veure si demà la fem!)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada